15 Şubat 2009 Pazar

ROMANLAR FETHİYE'DE


MORTAKYA “ROMAN KAHRAMANLARI”


Tüm çağlarda farklı yaşam tarzlarıyla dünyanın farklı kültür renklerinden en bilineni olan romanların İzmir'deki görsel tarihi fotoğraf ile yazıldı.

Hayata bakışları, umutları, sevgileri, belki de en çok imrenilen neşeleriyle İzmir Ege mahallesi romanlarının belgesel fotoğraf gösterisi 18 Şubat Çarşamba günü saat 19.00 da Fethiye Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.


Simurgphotos ve İfod üyesi Birol Üzmez projesiyle ilgili düşünceleri şöyle:


Ege mahallesinde yaşayan Çingenelerin yaşamlarını konu alan fotoröpörtaj çalışmama başlarken öylesine fotoğraf çekmek gibi bir amacım olmadı hiçbir zaman.

Orada yaşayan insanlarla kendi aramda bir bağ kurmaya çalıştım ve 'onlar' ın çingenelerin dünyası benim dünyam oldu.

İçinde hissettiğim şeyler, arayışım onların insani yönleridir.

Benim karekterlerimde her zaman masum bir taraf vardır. Ve ifadeler benim için çok önemlidir.

Gerçek olan bu. İyi ya da kötü diyebilirsiniz ama hayatın gerçeği böyle.

Ben eleştirmekten ve yargıda bulunmaktan hoşlanmıyorum yalnızca göstermek istiyorum.

Çingenelerin yaşamında müziğin kendisi yaşamla, kültürle,gelenekle iç içedir.

Yüzyıllar öncesinden kalma gelenekler müzik üzerinden kuşaktan kuşağa aktarılabiliyor. Çünkü müziğin hayata dair olan hemen her şeyi anlatmak gibi bir gücü vardır.

Çingene müziğiyle acıyı,ölümü,mutluluğu üzüntüyü hepsini birden ritmin içinde aktarabilirsiniz.

Bu ritm onlar'ın kalplerindeki ruhun müziğe yansımasıdır.

Darbuka, Klarnet, Hıdrellez, Sünnet , Nışan, Kına gecesi, Düğün; bu kelimeler Türkiye’nin pek çok yerinde Çingeneleri akla getiriyor. Tıpkı, İzmir Kahramanlardaki Ege Mahallesinde yaşayan Roman topluluğunda olduğu gibi.
Onlar için doğru ritim, doğru ruh demektir. Eğlenirken eğlendirmekten keyif alırlar. Çingene nışanı da, sadece kadınların katılabildiği kına gecesi de diğer pek çok geleneksel kutlamalar gibi sokakta, herkesin görebileceği bir yerde gerçekleşir.
En renkli giysiler giyilir, masalar içkilerle özenle donatılır. Çalgıcılar mahallenin ortasında yerlerini alırlar; yaşlı, genç, çocuk, hatta bebekler hep birlikte eğlenmenin tadını çıkarır. Dans edilir, şarkı söylenir, göbekler atılır, hatta istenirse yaz ortasında bir fıs fısla yapay kar bile yağdırılır.

Kendi deyimleri ile ülke okyanus ise, onlar akvaryumdaki balıklardır. Onların amaçları akvaryumdan çıkıp okyanusa açılan kahramanlar olmaktır.

İzmir olağanüstü bir karışım.

Kültürel, müziksel, geleneksel anlamda. O nedenle benim için müthiş bir zenginliği ifade ediyor.

Roman Kahramanları bir semte adını veren seslerin, renklerin, yüzler'in "Mortakya" lı Çingenelerin öyküsüdür.

Sergi Odası’nda fotoğraf dolu dört gün

Zonguldak Sergi Odası, Mart ayı programı’nda 4 gösteri, bir sergi ve bir anlatıma yer verecek.

3 – 4 – 5 - 6 Mart 2009 tarihlerinde gerçekleşecek etkinlikler 3 Mart Salı günü saat 17.45’de Birol Üzmez’in “Madenciler” başlıklı gösterisiyle başlayacak.

4 Mart Çarşamba günü saat 17.30’da Birol Üzmez’in katılımıyla “ Mortakya Roman Kahramanları” sergisi açılacak. Aynı gün, saat 18.00’da SimurgPhotos’dan Gökhan Bedir’in “ 800 Derece “, saat 18.30’da Soner Yaman’ın “ Batak “ isimli gösterileri yapılacak.

5 Mart Perşembe günü Alaaddin Kara’nın “ Yeraltında Başka Bir dünya “ başlıklı gösterisi, 6 Mart Cuma günü İbrahim Akyürek’in Dünya’dan ve Türkiye’den örneklerle anlatacağı “ Fotoğraf ve Sansür “ konulu sunumu yapılacak. Bu iki etkinlik saat 17.45’de başlayacak.

Dört gün sürecek fotoğraf etkinlikleri; 3 Mart 2003 tarihinde Kozlu ve 7 Mart 1983 tarihinde Kandilli’de grizu’da yitirilen 366 maden işçisinin anısına düzenleniyor.

Etkinlikler boyunca; Zonguldak Limanı yakınındaki madenci anıtına gereken özenin gösterilmesi için hazırlanan dilekçe imzaya açılacak.

0- 372 252 17 59 > www.67sergi.blogspot.com